CROP HARVEST AND STORAGE

1. Žetev in spravilo konopljinega čaja

Žetev in spravilo konopljinega čaja poteka v dveh fazah:
  • nabiranje ob koncu vegetativne faze z namenom pridobivanja jedilnega čaja,
  • nabiranje v zadnji fazi cvetenja z namenom pridobivanja ekstraktov in eteričnih olj iz konopljinega cveta.

Nabiranje jedilnega čaja (zgodnji cvet) poteka ob koncu vegetativne faze, ko se na vrhu rastline začnejo tvoriti cvetovi. Pobiranje jedilnega čaja imenujemo vršičkanje, saj ročno odtrgamo 5 – 10 cm konopljinega vršička, ki ga sestavljajo novo formiran cvet in obcvetni listi.

Za razliko od jedilnega čaja, cvet za pridobivanje ekstraktov ali eteričnega olja oz. pozni cvet, nabiramo v zadnji fazi cvetenja, tik pred zrelostjo semen, saj so v tej fazi rasti eterične komponente konoplje najbolj koncentrirane. Polno zrele cvetove odrežemo na zgornji tretjini stebla in jih skupaj z njim pripravimo za spravilo in sušenje.

Slika prikazuje primerno zrelost jedilnega čaja (levo) in poznega cveta za pridobivanje ekstraktov ali eteričnih olj (desno).

 

2. Žetev in spravilo semen

 Pred žetvijo je pomembno, da dobro pripravimo kombajn, da ga temeljito očistimo in dobro nabrusimo nože, da poteka žetev čimbolj nemoteno. Izkušeni kombajnisti svetujejo, naj se košara letvastega bobna čim bolj odpre in boben nastavi na čim manjšo hitrost vrtenja. Hitrost žetve (pomikanje kombajna) mora biti počasna. Pomembno je, da žetev opravimo v suhem delu dneva. Jutranji del dneva ni primeren zaradi previsoke vlage. Kot vselej, je pazljivost in izkušenost kombajnista najboljša preventiva pred mehanskimi težavami pri žetvi.

 Konopljo za seme žanjemo, ko je steblo še ''zeleno'' (ko je zrelih 70 – 90  % semen) in vlakna še niso najmočnejša. Zeleno steblo pomeni, da je v njem še voda in še ni olesenelo, kar omogoča lažje rezanje in manj težav pri sami žetvi. Da ugotovimo in ujamemo primeren trenutek, je potrebno večkratno opazovanje (eden od znakov bližine žetve je pojav ptic na konopljišču). Zrela zrna so temno rjave barve, lahko so tudi črna ali progasta. Ko ugotavljamo zrelost, poberemo celoten cvet od spodaj navzgor, odstranimo liste tako da cvet pomanemo in na dlani ali še bolje na papirju pregledamo semena. Večina naj bi bila zrelih, nekaj še zelenih, kar pa ne pomeni, da niso polna. Ker konoplja ne dozoreva enakomerno je vmes vedno tudi del semen še nezrelih. Pred pregledovanjem zrelosti potresemo celotno rastlino, da ugotovimo stopnjo osipa. Če bi čakali do popolne zrelosti, bi spodnja zrela zrna že začela odpadati, dodaten osip bi se zgodil še pri žetvi. Po žetvi na njivi ostanejo različno visoka stebla, na njih pa slama, ki je šla skozi kombajn. To posušimo na soncu, z občasnim obračanjem. Nato suho slamo zbaliramo v pravokotne bale, povezane z vrvjo in kontaktiramo podjetje Hannah biz, ki slamo odkupi in jo odpelje v svojo sušilnico. Ostale

rastline bi se tudi dalo pokositi in posušiti, lahko pa jih le podorjemo in s tem poskrbimo za organsko maso in gnojenje tal.

 Žetev pri Pavlu Marjanoviču:

Žetev smo opravili z običajnim kombajnom, znamke CLAAS, širine 360 cm. Ker je konoplja po višini neenakomerna, smo pri kombajnu glavo kombajna - heder po potrebi dvigovali in spuščali. Konoplja je bila visoka od 1do 2,5 m, povprečno 2 m. Višina nad 2,5 m bi bila že neprijetna, ker je heder in motovilo ne bi povlekla k sebi, ampak bi jo porinila naprej. Zrno bi padlo na tla, stebla pa bi se nepredvidljivo začela gnesti in navijati na polžasti boben. Želi smo točno po 4 mesecih, ko je bilo zrelih dobrih 3/4 zrn (od spodaj navzgor).Končna zrelost semena konoplje, primerne za žetev, je odvisna od geografske lege. Tako jo kmetje v Osrednji Sloveniji žanjejo skoraj teden dni prej kot kmetje na Gorenjskem.

Žetev pri Mileni Derča:

Leta 2013 smo konopljo želi 19.9. s kombajnom za žita, ki je starejši in ima samo dva bobna, v primerjavi z novejšimi, ki imajo po tri.Gospa Milena Derča še poudarja, da morajo biti noži kombajna pred žetvijo ostro nabrušeni, da lahko žetev poteka nemoteno.

Žetev po besedah Dejana Rengea:

Zdaj konopljo žanjemo s klasičnim kombajnom za pšenico. Kmetje jo žanjejo tudi ročno ali polročno, pri čemer semena s tri- ali štirimetrskih snopov ročno zmlatijo dol, kar je sicer bolj zamudno, a so izpleni tudi za polovico večji, ker na snopu nezrelo seme še dozori. Na tak način lahko ročno požanješ nekaj arov, 1 ha pa je že prevelik zalogaj.Problem pri konoplji je, da neenakomerno zori in če jo žanješ s kombajnom, del zrelega semena odpade, zeleno seme pa še ostane na steblih.Tako je strniščni posevek konoplje lažje požeti, saj je tak posevek nižji, kakor zgodnja setev oz. glavni posevek, zori bolj enakomerno in prav tako pridelek semena ni kaj dosti nižji, kakor pri zgodnji setvi (odvisno od vremenskih razmer, včasih je celo višji, je pa nižji pridelek stebel).

Sušenje semen

Že pred žetvijo moramo pripraviti prostor (sušilnico), kamor bomo semena takoj odpeljali ter jih posušili. Konopljino seme je treba odpeljati v sušilnico TAKOJ po žetvi, da bi preprečili segrevanje semen in nastanek plesni. Če seme ni pravilno posušeno, je kasneje primerno samo za industrijsko uporabo ali za živalsko krmo. Semena posušimo z velikim pretokom zraka pri temperaturi do največ 35 °C do vlažnosti 8 - 10 % v semenu. Vlaga naj se izmeri z merilcem vlage za semena/žita (Večina merilcev vlažnosti nima v nastavitvah možnosti izbire konopljinega semena. Merilec nastavite na oljno ogrščico - Brassica napus in ko bo pokazal 12 % vlage je konopljino seme posušeno na 9 % vlage.). Izplen semen: 0 – 1,5 t/ha (povprečje 0,7 t/ha), pri 8 – 10 % vlažnosti (do 35 % olja v semenu). Pridelek semena je odvisen od: razpoložljivosti vode v fazi cvetenja in na koncu cvetenja (ko zrna dozorijo), kakovosti zemlje, gostote sejanja, kjer manjša gostota sajenja poveča pridelek semen in od izbire sorte, ki dozori preden se začne obdobje slabega vremena.

Sušenje semen pri Pavlu Marjanoviču:

Moja izkušnja letos je bila sledeča: 0,9 ha posejane konoplje, približno 800 kg dobljenih zrn sem posušil v doma narejeni  sušilnici, mere 1 m x 1,5 m x 1 m. Lesen zaboj z dvojnim dnom (20 cm) in perforirana pločevina, 0,5 kW ventilator in pred njim grelec 5 kW (vstopni zrak do 35 °C). Sušenje v 2 rundah, približno 400 kg v sušilnici, višina nasutja okoli 60 cm ali več (obvezno občasno mešanje), 2 dni sušenja, ostalo sem imel medtem razgrnjeno na debelino 10 cm, da se ni grelo. Po sušenju je sledilo čiščenje (okoli 40 kg odpadka), kalibriranje na luščilcu in shranjevanje v vreče. Sušilnico sem imel izposojeno, sedaj jo izdelujem sam. Za omenjeno količino konopljinih zrn sem porabil ob neugodnih vremenskih pogojih za manj kot 200 EUR elektrike.

Sušenje semen pri Mileni Derča:

Po končani žetvi smo konopljino seme iz kombajna presuli na prikolico in jo takoj prepeljali in nato ročno spravili na sušilnico za sušenje hmelja. Potrebovali smo še gosto mrežo, da seme ni letelo skozi.  Seme je treba takoj oz. najkasneje v nekaj urah pričeti sušiti, da se ne pokvari. Sušili smo na temperaturi 35 °C. Imeli smo velike težave pri ocenitvi, ali je seme že dovolj suho. Uporabili smo merilec vlažnosti, ki pa žal ni imel funkcije za meritev vlažnosti konopljinih semen. Tako smo nekako na približno ocenili, da je seme že dovolj suho. Seme smo nato spravili iz sušilnice ter ga spakirali v vreče. Žaklje smo spravili v hišo, saj je treba, če se seme takoj ne proda oz. stisne v olje, paziti, da se spet ne navlaži in pokvari.

Sušenje semen po besedah Dejana Rengea:

Seme je treba obvezno posušiti, sicer splesni. Sušimo ga enako kot žito. Najbolje ga je posušiti v sušilnici na toplem zraku, manjše količine lahko zunaj na soncu ali na podstrešju. Suho seme lahko hranimo tudi do dve leti. Najboljše so najenostavnejše »boks« sušilnice, ki se jih lahko naredi tudi na odsluženi traktorski prikolici. Na dnu je mreža (perforirana pločevina z luknjami manjšimi od 3 mm) skozi katero piha topel zrak s pomočjo ventilatorja. Segrevanje zraka je najbolje izvesti z raketno pečjo na biomaso. Semen v takem boksu ni potrebno mešati. Toplota se pomika od spodaj navzgor in ko se segreje vrhnja plast semen oziroma, ko začutimo topel zrak na vrhu, je seme zanesljivo suho.

Čiščenje semen

Pravilno posušena semena za nadaljno predelavo je treba očistiti nečistoč: posušenih ostankov rastline in nedozorelih oz. praznih semen. Za čiščenje uporabimo vejalnik (narečno pajkelj) ali gravitacijsko mizo za čiščenje semen in drugih žit. Standardna čistost semen je 99%.

Spravilo semen

Pred skladiščenjem mora bit seme pravilno posušeno (vlaga ne sme presegati 8 - 10 %). Plesen lahko UNIČI celoten pridelek že v nekaj urah. Seme za nadaljnjo uporabo je potrebno pravilno shranjevati, da se njegova svežina ohrani čim dlje časa. Optimalno je, da ga hranimo v hladnem, temnem predvsem pa suhem prostoru, kjer naj temperatura ne bi presegla 16 °C. Seme shranjujemo v vrečah za žito. Če so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih konoplja pri sušenju in skladiščenju zahteva, lahko seme ohranja kakovost 2 – 3 leta. Skladiščni prostori morajo biti dobro zaščiteni pred glodalci, insekti in ptiči.

3. Spravilo stebel

Stebla pokosimo nekaj dni po žetvi semena, če pa pridelujemo izključno za vlakna, pa jo pokosimo, ko stebla porumenijo in spodnji listi začnejo odpadati. Pomembno je, da kosimo v primernem vremenu (ne zjutraj, ko je jutranja vlaga ali takoj po dežju). Nato je potrebno stebla posušiti. Poskrbimo za obračanje, da se posuši enakomerno, optimalno je posušiti iz 60 % vlažnosti na 18 % vlažnost. Po sušenju poskrbimo, da vlakna oziroma tokrat že slamo skladiščimo na suhem. Prednost zgodnje, spomladanske setve je v spravilu stebel, ker je tako žetev že v začetku septembra, ko je sončnih dni še dovolj in se lahko slama dobro posuši že na njivi.

Pri žetvi poznih sort, ko žanjemo v jeseni in je tako tudi več vlage, je spravilo stebel težje, je pa lažje požeti pridelek semen, saj je posevek bolj enakomeren in je tako žetev lažja. Pridelek slame je v močno odvisen od vsote temperatur od vzklitja do konca cvetenja. Zgodnja setev omogoča daljšo rast in večji pridelek slame.

Ker se rast ne zaključi s koncem cvetenja, je pridelek slame odvisen od datuma zaključka cvetenja določene sorte. Datum zaključka cvetenja je močno odvisen od dolžine dneva in noči.  Na določenem področju in pri določeni sorti je ta datum vedno enak: ne glede na datum setve, bo določena sorta zaključila cvetenje ob istem datumu.

Pozna sorta zagotavlja večji pridelek, vendar je spravilo poznejše. Pridelek vlaken je tako odvisen od pridelka slame in od same tehnike gojenja - majhna gostota zmanjša pridelek vlaken iz slame. Pridelek suhih stebel: 5 - 10 t/ha ali 1 - 2 t/ha vlaken.

Kam s slamo? V podjetju Hannah biz d.o.o. odkupujemo slamo konoplje, saj imamo svojo sušilnico in predelovalnico slame v Kapli na Vranskem. Slama primerna za odkup mora biti suha, čista in zbalirana, najbolje v majhne cca. 20 kg kockaste bale brez plastičnih ovojev. Več info na: info@konopljarna.si.

 

© Hannahbiz. Online store by Shopamine. Cookie SettingsMy Data

This website uses cookies for it to function properly.  These cookies do not store any personal information.  With further use of this website you agree to our cookie policy.

More Information
×
Cookie policy for website Hannahbiz

What are cookies?

Cookies are small files, which the server sends to the user's browser while browsing the website. Received cookie is then loaded to the device (computer, tablet, smart phone) that is used to access the website.

Websites use different types of cookies.

  1. Website uses cookies that are mandatory for site's basic functionality and among other things allow the user to add items to basket, go to checkout, etc.
  2. Website uses cookies that gather information of the usage of the website. These tracking cookies enable the analysis of visits and browsed content. These cookies are anonymous and do not allow the tracking of specific identified user.
  3. Website uses cookies that enable anonymous tracking of information. These advertising cookies are used to tailor our advertising to your needs.

With further use of this website you agree to our cookie policy. You can always change your cookie settings by clicking the link in the footer of this page.

Your Settings

These are always enabled cookies required for basic site functionality. These include cookies that allow you to be remembered as you explore the site within a single session or, if you request, from session to session. They help make the shopping cart and checkout process run smoothly as well as assist in security issues and conforming to regulations.

These analytics cookies allow us to improve the site's functionality by anonymously tracking usage. In some cases these cookies improve the speed with which we can process your request, allow us to remember site preferences you've selected and help connect you to your social networks.De-selecting these cookies may result in poorly-tailored recommendations and slow site performance. You also may not be able to share effectively with Facebook, Twitter, or other social networks.

These cookies collect information to help better tailor advertising to your interests. The data collected is anonymous; it is not collected with any personal information you may have shared about yourself. De-selecting these cookies may result in seeing advertising that is not as relevant to you.